چگونه تبدیل به یک کارآفرین موفق و ثروتمند شویم؟
هر کس قادر است کسب و کاری را آغاز کند اما راز موفقیت این است که آن کسب و کاری را آغاز کنید که با شخصیت شما سازگاری بیشتری دارد.
در مقاله حاضر به روش های تعیین ویژگی های شخصیتی در حوزه کارآفرینی اشاره می شود.طی چند سال گذشته این پرسش مطرح شده که آیا خصوصیات شخصیتی در موفقیت کارآفرین ها موثر است؟ تحقیقات اخیر پاسخ مثبتی به این پرسش می دهند.
کارآفرین های موفق دارای مجموعه ای از ویژگی های مشترک شخصیتی بوده و این ویژگی ها، شاخص های مهمی هستند که با دقت در آنها می توان تا اندازه ای آینده را پیش بینی کرد. از سوی دیگر آن دسته از افراد که کسب و کارهای متناسب با شخصیت واقعی شان انتخاب می کنند معمولاً موفقیت بیشتری کسب کرده و احساس اغنای بیشتری دارند.
هرگونه شخصیتی و در نتیجه هر شخصی توان بالقوه راه اندازی و موفقیت در کسب و کار را دارد و تنها کافی است فرصت مناسب تشخیص داده شود. آگاهی از خود به ما در درک آنچه لازم است تا شکاف بین ما و این فرصت را پر کند کمک می کند. تحقیقات نشان می دهد اکثر کارآفرین هایی که به اهداف شان می رسند دارای ویژگی های رهبر هستند، در حل مساله تبحر خاصی دارند و تحت فشارهای گوناگون به خوبی وظایف خود را انجام می دهند. آن دسته از افراد که دارای چنین ویژگی هایی نیستند - یعنی اکثر افراد - لازم است ضروریات یک کارآفرین موفق بودن را درک کنند.
تنها در این حالت است که این افراد آمادگی ایجاد تیم های مناسب برای حرکت به سوی کارآفرینی را دارند. کلید موفقیت انتخاب است. شما باید کسبی را که مناسب ویژگی های شخصیت شماست انتخاب کنید، سپس افراد مناسب را که با شما در راه رسیدن به هدف و استفاده از فرصت همراهی خواهند کرد را به استخدام درآورید. افرادی که به کارآفرینی تمایل دارند باید ابتدا به شناخت شخصیت خود در این حوزه پرداخته و سپس این ویژگی ها را که برای کارآفرینی لازم هستند برای به حداکثر رساندن احتمال موفقیت خود تعدیل کنید.
دو چهره
ططی هشت سال گذشته تعدادی از شرکت های مشاوره مدیریت با 1500 کارآفرین که شرکت هایشان بیش از یک میلیون دلار در سال فروش داشتند مصاحبه کرده و نتایج را بررسی کرده اند. در این تحقیقات، ویژگی های شخصیتی و هوش احساسی آنها از طریق یکصد پرسش مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق به ما نشان داد چطور برخی کارآفرین ها بسیار ثروتمند و موفق هستند، برخی دیگر ثروتی متوسط دارند و برخی نیز صرفاً برای امرار معاش پول کافی دارند.
نکته مهم دیگر این است که ما متوجه می شویم چطور پیش بینی کنیم کارآفرین ها چه کارهایی را می توانند بر مبنای شخصیت خود انجام دهند تا احتمال موفقیت خود را افزایش دهند.ما در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدیم که افراد را می توان به دو گروه کلان نگر و جزء نگر تقسیم کرد. این دو گروه در دو انتهای یک طیف قرار دارند و طبیعتاً بین آنها افراد با درجات گوناگون کلان نگری و جزءنگری وجود دارند. کلان نگرها به تفکرات استراتژیک تمایل دارند، به تصویر بزرگ نگاه می کنند، محیط هایی را ترجیح می دهند که در آن بتوانند از ماهیت نتیجه محور خود استفاده کنند. آنها از استقلال لذت می برند و ریسک پذیر هستند اما جزءنگرها مایلند مسوولیت بخش هایی را که در آن تخصص دارند برعهده بگیرند، به جزئیات بیشتر توجه نشان می دهند که محیط هایی را ترجیح می دهند و هم امنیت داشته باشد و هم ثبات. اینها ریسک گریزند مگر آنکه در حوزه تخصصی خود مشغول فعالیت باشند.
ما همچنین چهار ویژگی شخصیتی یعنی سلطه طلبی، اجتماعی بودن، آسان گیری و فرمانبرداری را بررسی کردیم. همه ما درجات مختلف از تمام این ویژگی ها را داریم.
در شخصیت های کلان نگر مولفه سلطه طلبی بسیار قوی تر از فرمانبرداری است به همین علت به پیروز شدن نیازمند هستند و معتقدند همواره حق با آنهاست. به این ترتیب این افراد دارای اعتماد به نفس هستند و ریسک پذیرند. در شخصیت جزءنگر مولفه فرمانبرداری بسیار قوی تر از سلطه طلبی است بنابراین برای این افراد انجام کارها طبق قواعد معین و رویه های جاری بسیار مهم است. آنها تلاش می کنند همکاری را درست انجام دهند و این به معنای ریسک گریزی است.با توجه به این عوامل و مولفه ها هفت گونه شخصیت قابل تعریف است، چهارگونه از این هفت گونه کلان نگر هستند یعنی دارای تفکر استراتژیک و متمایل به رهبری. این چهارگونه عبارتند از: ستیزه جو، اجتماعی، مدیر و انگیزه بخش. همچنین سه گونه شخصیتی جزءنگر وجود دارد. این افراد در رفتارهای خود به قواعد اهمیت می دهند، از جزئیات لذت می برند و به خوبی کارهای محوله را انجام می دهند.چهارگونه شخصیتی کارآفرین ها آغازکننده، مالک و مدیر بخش اعظم شرکت ها و کسب و کارهای موفق هستند. بخش کوچک تر اما تاثیرگذارتر شرکت ها تحت مدیریت افرادی است که یکی از سه گونه شخصیت جزءنگر را دارند.
ویژگی های کل نگرها
1- شخصیت ستیزه جو:
بسیار رقابت طلب، جاه طلب و هدف محور هستید به طوری که معمولاً مهاجم هستید و رویکردی منحصر به فرد دارید، پرانرژی هستید و خستگی ناپذیر و صرف نظر از وظیفه ای که در دست دارید تلاش می کنید هر چه زودتر آن را انجام دهید،معمولاً دو سرعت در انجام کارها دارید: سریع و سریع تر.مستقل، باثبات قدم و قاطع هستید، تا مسوول و رئیس نباشید خشنود نخواهید بود. گروه ستیزه جو، منطقی، تحلیلگر، عملگرا و واقع بین هستند و معمولاً بر مبنای واقعیت ها و نه احساسات تصمیم می گیرند البته ریسک پذیری آنها حساب شده است. بهترین صنایع برای گروه ستیزه جو، صنایع داروسازی، مالی، حقوقی و مشاوره ای و نیز صنایعی است که به تکنولوژی پیشرفته مربوط می شوند. عادت به تفکر استراتژیک باعث می شود به راحتی روی بازاریابی و عملیات تمرکز کنید. چالش شما احتمالاً کار کردن و تعامل با مردم است. کارآفرین با این ویژگی شخصیتی بیشتر رهبر است تا مدیر و باید اطرافیان خود را طوری انتخاب کند که آنها به مدیریت کارکنان بپردازند.کارآفرین های ستیزه جو ترجیح می دهند نیروی پیش برنده کسب و کار باشند، نوآوری کنند و از مبارزه لذت ببرند.
2- گروه اجتماعی:
این گروه از کارآفرین ها بیش از دیگران سلطه طلب و اجتماعی هستند و از استقلال عمل لذت می برند. آنها نیز به رقابت علاقه مند هستند اما عامل حرکت آنها به سوی موفقیت علاقه به دیگران است. اکثر کارآفرین ها جزء این گروه هستند. گروه کارآفرین های اجتماعی به شکل طبیعی هم به مدیریت و رهبری روندها و عملیات ها علاقه نشان می دهند و هم نیروی انسانی. این گروه نیز شبیه گروه قبلی برای انجام کارها احساس ضرورت می کنند و رهبر و مدیری خوب هستند و در ایجاد انگیزه در خود و اطرافیان تبحر طبیعی دارند.این گروه در خرده فروشی و کار در محیط های غیرمتعارف توانایی خاص دارند. این بدان معناست که قادرند کسب و کار کاملاً جدید را آغاز کنند و در آن موفق شوند. لازم نیست در این حوزه متخصص باشند زیرا توانایی همکاری با دیگران و آموختن در این گروه بسیار بالاست.
3- گروه مدیر:
اگر جزء کارآفرین ها با خصوصیت شخصی مدیر باشید، سلطه طلب و مستقل هستید و این دو ویژگی یکدیگر را تقویت می کنند به همین دلیل اگر برای نخستین بار است که کسب و کاری را آغاز کرده اید بدانید که هر چه زمان می گذرد بر شدت این خصوصیات در شما افزوده می شود. اگر جزء این گروه باشید هدف محور هستید و بیشتر بر روندها و نتایج تمرکز می کنید تا افراد. همچنین این تمایل در شما وجود دارد که به افراد به عنوان ابزار دستیابی به اهداف خود نگاه کنید. بنابراین نگاه،توجهی به نقش نیروی انسانی نمی کنید یا با سبک نه چندان مناسب برقرار کردن ارتباط با آنها موجب رنجش خاطر آنها را فراهم خواهید کرد.
مدیرها برخلاف دیگر انواع کارآفرین ها آسودگی خاطر بیشتری دارند و می دانند تکمیل برخی پروژه ها مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید، آنها توان بالایی در برقراری ارتباط با مشتری دارند و همین امر زمینه پیشرفت کسب و کار شما را فراهم خواهد کرد.
4- انگیزه بخش ها:
این گروه از کارآفرین ها نیز روابط اجتماعی خوبی دارند و از استقلال لذت می برند. در اغلب موارد توانایی بالایی برای کار تحت فشار از خود نشان می دهند و برنامه ریزی های آنها با موفقیت روبه رو می شود. انگیزه بخش ها در تشکیل تیم و ایجاد اتفاق نظر و حس همکاری در سازمان موفق هستند. کارشناسان به این نتیجه رسیده اند که این گروه در حوزه هایی که نیروی انسانی نقش بزرگی در سازمان دارد بهتر عمل می کنند زیرا قادرند به راحتی با استدلال و انرژی بخشیدن به جمع، دیگران را متقاعد کنند.
80 درصد کارآفرین هایی که مورد بررسی قرار گرفتند دارای ویژگی های مشترکی بودند. بسیاری از تحلیلگران می گویند کارآفرین ها با این ویژگی زاده می شوند و تربیت کارآفرین چندان موفق نخواهد بود اما تجربه نشان می دهد کارآفرین ها با آموزش و آگاهی از ویژگی های شخصیتی خود قادرند همچون کسانی که از کودکی چنین ویژگی هایی را داشته اند در کار خود موفق باشند.